İlçeye 5 km mesafede bulunan Tavak Köyü’nün doğusunda Muratbey Köyü, Kuzeyinde Eskiköy Mahallesi, Güneyinde Çatalçam ve Altunköy bulunur. Köyde Çimenli Koruluk Mahallesi, Tufan Mahallesi, Osman Çavuş Mahallesi ve Onbaşıoğulları Mahallesi adında dört mahalle bulunmaktadır. Köyün rakımı 710 metre olup, elektrik, su ve telefon sorunu yoktur. Ana yolları sıcak asfalttır.

1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı (93 harbi) sıralarında Karadeniz’den gelen Aşıkoğulları Havaoğulları, Hekimoğulları, Onbaşıoğulları, Karagüllüoğulları, Güvenoğulları, Kadıoğulları ve Karaoğlanoğulları ilk defa Çatalçam’a ve daha sonra Tavak’a gelerek bu günkü Tavak nüfusunu meydana getiriyorlar. Tavak’ın bugünkü mahalleleri ilk yerleşim sıralarında Çamoluk Köyü’nün mahallesi olarak geçiyor. Sonrasında 1958 yılında yapılan müraacatla birlikte Tavak Köyü olarak bağımsız bir muhtarlık oluyor.

Tavak köylüleri Karadeniz kökenli olmalarından dolayı düğünlerde davul, zurna ve kemençe ile horon tepme gelenekleri sürdürülmektedir. Köyün önemli geçim kaynağı olan fındık üretiminin yanında, tarım, hayvancılık, işçilik ve taşımacılık da yapılmaktadır. Tavak Köyü’nün hayvansal ürünlerinden tereyağı ve köy yumurtası, ilçe pazarında aranan ürünlerdendir.