Fındıklı Köyü, Şimşir Mahallesi’nin batısında; fındık ve orman yeşilinin her tonunun gözlendiği bir tepe ve vadide kurulmuştur. Düzce istikametinden gelişte Şimşir sapağından sağa dönüldüğünde, 7 km yol aldıktan sonra köye ulaşılmaktadır. Köye Şimşir Mahallesi ve Gürcü Mahallesinden iki ayrı yolla ulaşmak mümkündür.
Köyün doğusunda Şimşir Mahallesi, batısında (Süleymanbey) Üçköprü Köyü, kuzeyinde D-100 karayolu ve güneyinde doğa harikası orman denizi ve Saz Köyü bulunur. Köyün rakımı 349 metre olup, elektrik, su ve telefonu mevcuttur. Köyün ana yolları sıcak asfalttır.
1990 yılına kadar Saz Köyü’nün mahallesi olan Fındıklı Köyü, bu tarihten itibaren bağımsız bir muhtarlık olarak ayrılmıştır. 1935 yılına kadar Saz Köyü’nden 5-10 abhaz ailenin yaşadığı köyde, bu tarihten sonra Yeniyurt Köyü’nden Çolakoğulları ailesi köye ilk yerleşen aileler arasındadır. Akabinde, Trabzon (Vakfıkebir-Akçaabat), Giresun (Görele), Samsun ve Ordu’dan gelen ailelerle köyün hane sayısı çoğalmıştır. Köyün adı yerleşimden önce bu yörede bol olan yabani fındıktan gelmektedir.
Fındıklı köylüleri Karadeniz kökenli olmaları nedeniyle geldiği yörenin kültürünü hala sürdürmektedir. Kaynaşlı yöresinde ilk Karadeniz folklor ekiplerini kurması ile dikkat çekmektedir. Milli ve özel günlerde folklor gösterileri yapılmaktadır. Köydeki yemek kültürünün yanında, geleneksel Karadeniz sebzesi kara lahana, sırgan, kaldirik ve hamsinin her türlü yemeği yapılmaktadır. Kaynaşlı’ya en yakın köylerden biri olan Fındıklı’da gelenek ve görenekler ilçemizde olduğu gibidir.
Fındıklı, Kaynaşlı’nın bir mahallesi gibidir. Köy, ilçe ile sosyal ve ekonomik açıdan bütünleşmiştir. Köyün en önemli geçim kaynağı fındıktır. Köyde ayrıcaalabalık üretim çiftliği bulunmaktadır.