İlçemize 15 km mesafede bulunan Bıçkıyanı’nın doğusunda devlet ormanı, batısında Hacıazizler, Altunköy, Yeniyurt, Çatalçam ve Çakırsayvan Köyü, kuzeyinde Muratbey ve Çamlıca Köyü bulunmakta olup, güneyi ise yine devlet ormanlarıyla çevrilidir.
Köyde, Merkez, Kavrazlı, Hamzalı ve Kuzumlu Mahallesi adında dört ayrı mahalle bulunmaktadır. Rakımı 985 metre olan Bıçkıyanı’nda elektrik, su ve telefon sorunu bulunmamaktadır. Köyün ana yolları sıcak aslfattan oluşmaktadır.
Bıçkıyanı Köyü’ne 1877-1878 Osmanlı-Rus (93 Harbi) sonrasında ilk olarak Giresun ve Bulancak’tan Bayraktaroğulları, Kuzumoğulları, Kahvecioğulları, ardından Kavrazoğulları, Hamzalılar (Şelteoğulları) ve Bektaşoğulları yerleşmiştir. Köyün adı, Bakacak Köyü’nün kurucularından olan Hafız Mustafa Özdemiroğlu’nun Bıçkı Deresi’nde kurduğu suyla çalışan ilk kereste biçme atölyesini kurmuş olmasından gelmektedir.
İlk kurulduğu yıllarda, çevre köylerin merkezi konumunda olan Bıçkıyanı, yüz yıllık tarihi bulunan camideki Bayram ve Cuma namazlarına ev sahipliği yapmaktaydı. Günümüzde hala kullanılmakta olan asırlık camii, tarihi bir abide olarak yıllara meydan okumaktadır. Öte yandan köyde bulunan yeni caminin de iç seramik süslemeleri, ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmektedir.
Bıçkıyanı Köyü, sosyal ilişkilerini ağırlıklı olarak Dipsizgöl, Düzce ve Bolu ile sürdürmektedir. Hacıazizler Köyü ile birlikte ortak olarak kullandıkları Topuk Yaylası’nda 2010 yılında temeli atılan ve 2011 yılında açılışı yapılan Fenerbahçe SK Topuk Yaylası Tesisleri, köyün ekonomisine ve bilinirliğine büyük katkı sağlamış, istihdamı artırmış ve yöresel ürünleri pazarlamasına olanak sunmuştur. Bunun yanı sıra köy halkı, geçimini köyde kurulan Orman Kooperatifi, fındık, tarım, hayvancılık ve D-100 Karayolu şeridindeki ticari faaliyetlerine dayandırmaktadır.